от Георги Валеьов

Фалшиви обяви за имот – как да се предпазим от тях и как да ги разпознаем?

На много голяма част от нас се е случвало да търси обява в интернет за закупуването или наемането на жилище. Ако сте от тези хора, значи пред очите ви със сигурност са попадали и фалшиви обяви за имот! Но как можем да ги разпознаем и да се предпазим от тях? В тази статия ще поговорим именно на тази тема, като по този начин ще имате по-голяма сигурност при преглеждането на обяви следващия път.

Опасностите при фалшиви обяви за имот

За жалост фалшивите новини, на които може да се натъкнете, са не само досадни, но и опасни. В България има няколко водещи сайта за имоти, в които постоянно се публикуват подобни обяви. Те могат да изгубят не малка част от времето ви, но и да струват солидна сума на тези, които се подведат. 

Често фалшиви обяви за имот се появяват с цел събирането на информация и контакт от бъдещите купувачи. Тези, така наречени “брокери”, се възползват от това да разберат какво търсите. След това използват телефона ви, за да ви звънят за уж подобни апартаменти, които са на доста по-високи цени от това, което имате заделено. 

Как да разберем, че сме попаднали на фалшива обява?

Знаците за това, че една обява не е истинска, са много. Те могат да бъдат както очевидни, така и трудно долувими. Разбира се, че може да се окаже, че обявата не е фалшива, но съберат ли се няколко факта, които ви карат да се съмнявате, тогава нека това бъде предупреждение за вас. 

фалшиви обяви за имот

Ниската цена

Един от най-ясните знаци, че вероятно сте попаднали на лъжлива информация, е свързан с цената. Ако тя е прекалено ниска в сравнение с други жилища в района, тогава това би накарало “лампчиката да светне”. Добре е преди да позвъним, да проучим каква е цената на кв./м. в района. 

Снимките

Често снимките могат да ни кажат много повече, от колкото предполагаме. Има няколко лесни начина, за да разберем дали става въпрос за снимки, изтеглени от интернет, или реални такива. Една от най-добрите възможности е чрез “магията” на “Google” и Reverse Image Search да направим проверка. Просто добавяме URL-а на снимката и веднага разбираме дали тя е открадната. Ако се появи в обяви в друг град или дори държава, тогава това е сигурен знак за вас.

Друг вид снимки, които могат да ви накарат да се замислите, са тези, които не са с най-добро качество. Живеем във времена, в които телефоните ни правят снимки с най-високо качество. Ако са подадени неясни и съмнително размазани снимки, тогава по-добре прескочете тази обява. 

Липсата на снимки пък е най-лошият възможен вариант. В 95% от случаите това доказва, че сте попаднали на една от многото фалшиви обяви за имот.vinetki.bg

Колко важни са описанията на имотите?

Всяко едно описание трябва да бъде максимално описателно. Ако видите само неща от сорта на “уютен квартал; в близост до метростанция Х; близки училища, детски градини, магазини;” и други общи описания трябва да ви подскажат, че нещо с имота не е качествено. Тези описания отговарят на огромен процент от всички жилища в София и България.

“Предлагаме много имоти от този вид” е фраза, която често може да чуете, но тя не е истина. Причината за това е, че почти всички агенции работят с огромен брой различни по вид апартаменти в различни части от квартала. Повярвайте, няколкостотин метра могат да направят голяма промяна за вас, а и в цената. 

фалшиви обяви за имот

За какво друго да следим, за да не попадаме на фалшиви обяви за имот?

Има още неща, за които е хубаво да следите, за да се предпазите. Агенцията за недвижими имоти, от която гледате обявата, трябва да има точен адрес на своя офис. Ако такъв липсва – това не е добър знак! Друго притеснително е, когато публикувалите обявите в сайта, в който гледате, нямат снимки или име. Това е един от най-ясните знаци, че нещо не е наред. 

Как всъщност да се предпазим от фалшивите обяви за имот?

Изключително важно при избора на ново жилище е добре да проучите нещата, преди да поемете някаква инициатива. Допуснете ли грешка с фалшиви обяви за имот, това може да ви струва много време и финансови загуби за напред. За това подбирайте правилно брокерите, на които звъните. Аз, Георги Валеьов, мога да ви гарантирам, че основна мисия за мен е свързана с това да съдействам по максимално ефективен и стойностен начин, давайки най-добрата услуга в посредничеството при продажба или покупка на недвижим имот. 

Георги Валеьов е един от най-успешните брокери на недвижими имоти у нас, като това се доказва от неговата визитка! При нужда от консултация може да се свържете на телефон: +359 88 7441447 или чрез e-mail: home2u.g.valeiov@gmail.com

Прочетохте статия на георги валеьов

Георги Валеьов успява да се превърне в един от най-успешните брокери на компанията в сегмента „покупко-продажба на недвижими имоти в България”. През 2020 година регистрира най-голям брой продажби за „Home 2 U”.

Свържете се с мен!