от Георги Валеьов

Ремонт при продажба на имот – Струва ли си?

Продавачите на недвижим имот търсят варианти, за да представят жилището си в най-добра светлина. Съществуват редица възможности, за да повишим продажната цена. Важно е да знаем, че основната причина за бързата продажба на имот, е атрактивната локация. Но може ли ремонт при продажба на имот да завиши още цената?

Ремонтирането на недвижим имот за продажба следва да бъде добре обмислено и поставено в определени граници. Често собствениците на имот пристъпват към ремонта още преди обявяването му за продажба. Но какви са недостатъците и предимствата за продавачите в тази ситуация? Възможно ли е да не успеем да оправдаем инвестицията си?

Нека да обърнем внимание на различните видове ремонт, тъй като според състоянието на имота, се предвиждат различни ремонтни дейности и съответно различен бюджет.

Козметичен ремонт при продажба на имот

Не е за вярване как дребните козметични промени могат да променят общия вид и усещане на помещенията.  Бихте могли да направите основно почистване и да подмените захабените дръжки на шкафовете.

Обърнете специално внимание на детайлите. Почистете местата, на които не сте обръщали специално внимание преди. Добавете акценти и малки декоративни детайли.

Целта на козметичните промени не е да заблуждавате бъдещите собственици, а да изведете най-добрите качества на вашето жилище.

Създайте уют и добавете светлина. Това са ключови фактори за създаване на положителни впечатления в купувачите.

ремонт при продажба на имот

Частичен ремонт при продажба на имот

Ако сте собственик на имот в сграда от старо строителство, е напълно възможно да се наложи да направите подобрения на неговия външен вид.

Често срещано е настилката в жилището да е масивен паркет. Не предприемайте действия по неговото премахване, тъй като голям процент от купувачите са ценители на естествените материали и техните качества. Цикленето и лакирането са дейностите, които ще го преобразят основно.

Пребоядисването на стените ще създаде усещане за нов живот на помещенията. Изберете подходящи цветове. Светлите цветове правят помещението да изглежда по-голямо и просторно.

Основен ремонт при продажба на имот

За да се заемете с основни ремонтни дейности, е необходимо да направите първоначална сметка. Дали инвестицията на толкова средства ще се възвърне? Обикновено основният ремонт е оправдан при атрактивна локация на имота.

Трябва да имате предвид, че купувачите не се повлияват изцяло от чисто новата кухня или нова баня, но все пак това са разходи, които ще спестят в последствие.

В зависимост от степента на спешност за покупка при потенциалните собственици, основният ремонт и вече обзаведените помещения, ще предизвикат интерес.

Важно е да определите граници на бюджета за ремонт на продаваното жилище и да премахнете излишните разходи. Заложете на семпъл и уютен стил, за да се съобразите с предпочитанията на по-голяма група от хора потенциални купувачи.

Предимства и недостатъци

Като основни предимства бихме могли да разглеждаме по-свежия и приветлив вид на имота за продажба. Със сигурност козметичните промени ще донесат позитиви и ще повлияят на решението на потенциалните купувачи.

Бъдещите собственици на имота ще вземат решение на база видяното. Колкото по-светло и уютно е едно жилище, толкова по-бързо следва да се продаде, независимо от цената.

ремонт при продажба на имот

Като недостатък  бихме могли да разгледаме инвестирането на прекалено много средства. Често пъти продавачите не вземат предвид личното време, което отделят за осъществяване на ремонтните дейности. Със сигурност точните сметки и разчет на бюджета за ремонт са повод за съкращаване на множество разходи.

Съществува голям риск за вложените средства в ремонтните дейности на имот, обявен за продажба. Рядко можем да съобразим непредвидените разходи и да сме сигурни във възвръщаемостта на личните ни средства.

Заключение

Ремонтирането на жилище преди продажба е въпрос на личен избор. В зависимост от състоянието, вида и характеристиката на локацията му, продавачите вземат решение дали инвестицията си заслужава. Това, което бих посъветвал, е да се допитате до специалист или брокер на недвижими имоти. Консултацията с професионалист е първата стъпка към спестяването на много излишни разходи.

Прочетохте статия на георги валеьов

Георги Валеьов успява да се превърне в един от най-успешните брокери на компанията в сегмента „покупко-продажба на недвижими имоти в България”. През 2020 година регистрира най-голям брой продажби за „Home 2 U”.

Свържете се с мен!